/Scurta istorie a jucariilor, de la vechi la nou.

Scurta istorie a jucariilor, de la vechi la nou.

O jucarie este un obiect folosit la joaca. Din cele mai vechi timpuri si in toate culturile, oricat de diferite ar fi ele, au existat jucarii si jocuri. Jucariile fac parte integranta din viata omului.

Poate fi jucarie un simplu bat care, in imaginatia copilului, poate fi un calut, o pusca, o sabie, un capac poate fi jucarie si asa mai departe. Plecand de la orice obiect din mediul inconjurator si pana la cele mai sofisticate si complicate aparate mecanice sau electronice, omul s-a inconjurat de jucarii.

Dupa cat se pare, cele mai vechi jucarii au fost papusile si mingile. S-au gasit papusi apartinand unor civilizatii antice precum Egiptul sau Babilonia. In mormintele egiptene s-au gasit niste popice de piatra care trebuiau lovite cu o bila de piatra.

In Grecia si China antica, yoyo de piatra era o jucarie in voga.

O activitate fireasca pentru orice copil, joaca, este un mod de-a invata si de a se dezvolta pe plan fizic, intellectual si social.

Cu toate acestea, jucariile trebuie alese selectiv. Odata cu dezvoltarea tehnologica, jucariile de astazi s-au indepartat de cele clasice, multe dintre ele fiind chiar nocive atat pe plan fizic, dar cu precadere in plan intellectual si social pentru copii.

O jucarie buna trebuie sa fie adecvata varstei si capacitatilor fizice si intelectuale ale copilului, fara sa fie periculoasa. Trebuie sa fie durabila, atragatoare si sa stimuleze creativitatea si imaginatia copilului.

Cum multe din jucariile de pe piata promoveaza violenta, dominarea, agresivitatea, teama, parintii trebuie sa fie foarte atenti si foarte selectivi cu jucariile pe care le achizitioneaza copiilor.