//Rolul jucariilor in viata si educatia copiilor

Rolul jucariilor in viata si educatia copiilor

Beneficiile educationale ale jucariilor

Copiii iubesc jucariile. Daca mai aveti dubii mergeti intr-un magazin de jucarii cu copilul si uitati-va la voi cate jucarii ati vrea sa cumparati nu doar pentru el ci pentru amandoi. Deci jucariile sunt pentru ambii copii 🙂 Putem spune ca rolul jucariilor in viata voastra a fost confirmat!

Jucariile sunt mai mult decat o simpla joaca sau distractie, sunt un mijloc de a forma mintea, de a o educa si acest lucru functioneaza perfect atata vreme cat jucariile sunt alese cu cap si pentru minte.

Cele mai bune jucarii implica in mod automat mintea copilului, ii starneste curiozitatea si imaginatia, il indeamna sa descopere si sa-si defineasca actiunile in relatia cu ceilalti copii si cu parintii.

Bebelusi si jucarii

Bebelusii sunt ‘fortati’ sa invete despre lumea exterioara, lumea din jur, pentru ca este reactia naturala in contact cu mediul inconjurator. Sunetele, culorile, formele, sunt lucruri care ii determina sa actioneze si sa reactioneze de multe ori in mod automat.

Daca jucariile sunt capabile sa cante muzica, sa scoata sunete, atunci vor fi preferatele bebelusilor. Bebelusii invata sa-si coordoneze activitatea manilor si picioarelor.

Blocurile de jucarii sunt o gama de jucarii ce foloseste la varste mici.

Seturile de motricitate sunt excelente pentru dezvoltarea copiilor astfel cei mici invata sa-si controleze si sa-si dezvolte aptitudinile.

Set motricitate

In aceeasi categorie de jucarii putem include si sortatoarele de forme, jucarii foarte apreciate de copiii mici si pana la cei de peste 5 ani.

Jucariile Lego si blocurile de jucarii lego sunt pentru varste mai mari dar unii copii au manifestat disponibilitate pentru acestea inca de la 3-4 ani.

Aceste jocuri distractive sunt practic o pregatire pentru viata si nu neaparat pentru scoala. Astfel copii pot invata de mici sa-si controleze emotiile si sa reactioneze potrivit.

Parintii fireste ca au rolul decisiv in a decide ce jucarie este potrivita copilulul, cand se va juca, dormi, manca, etc. atata vreme cat educatia in sine nu creeaza si nu le creeaza probleme chiar lor. De multe ori parintii au dispute privind modalitatea in care se face educatia, jucariile pe care sa le cumpere si astfel copilul invata ca unul dintre cei doi se impune in ceea ce-l priveste.

Si cum copilul considera ‘foarte bun’ pentru el ceea ce este mai facil, o sa mearga pe scurtatura astfel incat emotia o sa coordoneze activitatea asadar fiecare parinte are drept de veto sau unul face si celalalt pasiv flutura napolitanele cu ciocolata.

Invatarea este procesul pe care fiecare parinte il doreste de la copilul sau, pentru ca aceasta ii va oferi copilului accesul in medii ai bune. Si da, de multe ori asa si este. N-ar trebui totusi sa se exagereze dar in zilele noastre nu cred ca asa o problema mai merita amintita.

Concluzie

Jucariile formeaza, educa, stimuleaza si balanseaza mintea si comportamentul copiilor. Joaca trebuie facuta cu masura si diversificata. Astfel se pregateste noul pas pe care copilul va pasi, educatia.