/Radiatia UV, UVA, UVB – Ce trebuie sa stim?

Radiatia UV, UVA, UVB – Ce trebuie sa stim?

Despre radiatia UV, UVA, UBV si despre SPF factorul de protectie al produselor cosmetice.

7 din 10 telefoane primite pe numarul de consultanta de pe www.skinbook.ro sunt initiate de doamne care, printre altele,  imi spun “nu mai vreau sa aud de dermatologi”, “lasati-ma cu dermatologii”, etc.

Pai cum asa?

Dermatolog = Medic specialist în boli de piele. La ei ar trebui sa mergem cand apar probleme, ei ar trebui sa fie cei care sa aiba grija de sanatatea pielii noastre.

Ei bine, nu-i chiar asa. Nu mai e din pacate, general valabil.
Astazi am auzit pe la 7:16, la observator, urmatoarele:
“Cremele de protectie solara cu factor mai mic de 50 nu mai sunt suficiente”

Apoi un dermatolog ne-a spus ca trebuie sa folosim creme cu factor de protectie peste 50. Nicio explicatie,  nimic despre ce inseamna SPF.

Pe sistemul “cumparati si nu ganditi, de UV sa va feriti” functioneaza un procent imens din piata cosmeticelor din Romania.

Pe ecranul tv-ului apare si un site. N-am sa-i dau adresa, spun doar ca e brand L’Oreal. Pe pagina, sus in stanga, scrie: “Zilele Protectie Solare”. Pe pagina, nimic despre SPF.

Citesc: “Razele UV sunt masurate de 2 indici de eficacitate a protectiei oferite de un produs solar:
Pentru razele UVB: exista SPF (Sun Protection Factor) – Index 50+ este maximum de protectie conform Normelor Europene in vigoare.”.

Ce este SPF am explicat aici.

Nu aduc vorba despre ingredientii folositi, spun doar ca trebuie sa citim, sa ne informam si ca daca nu putem face asta, macar sa intrebam ce este bine si ce nu pentru piele.


Am observat ca 90% prefera sa decida prin asociere si nu prin rationament.

Ce ma intriga este faptul ca si atunci cand doamnele, domnisoarele, domnii, o patesc pe pielea lor, raman in nestiinta. Prefera sa schimbe produsul dar tot fara sa se informeze.

Consider ca prin a accepta fara sa gandim ca altii sa ne spuna ce produse trebuie sa utilizam, incurajam o practica  nesanatoasa strict comerciala si chiar o intretinem.

Si atunci revin la intrebarea initiala, cu raspunsul: cam tot atat de prosti, pe cat de prosti ne cred unele firme ce vand produse cosmetice.

TAGS: