/Marketplace – de ajutor sau dimpotriva?

Marketplace – de ajutor sau dimpotriva?

Marketplace

sau site de vanzare, platforma comerciala, este un software online care integreaza mai multi vanzatori, comercianti, ce isi pot vinde produsele in acelasi loc.

Pare un lucru minunat, un fel de mall in care intri si gasesti de toate. Poate asa si este dar eu am o alta parere.

E bine sa le ai pe toate intr-un singur loc. Ce face atunci cand acel loc incepe sa beneficieze de avantajele tale, ce te faci cand te dai pe nimic si fara sa-ti dai seama?

Problema apare atunci cand acest mall concentreaza aproape toate business-urile online si devine un concurent ce poate detine monopol in vanzari.

Cum lenea este mare, este mult mai simplu sa-ti listezi produsele in emag marketplace decat sa-ti construiesti un shop al tau, un loc pe care sa-l cresti, sa-l dezvolti si care sa fie profitabil. Adweb.ro chiar asta face.

Comparatia cu mall-ul este buna pana in momentul in care mall-il devine virtual, accesibil in cateva secunde. Aici incep lucrurile sa capete sens pentru cei care vor sa stie si ce va fi maine.

Punem produsele intr-un singur loc si astfel cedam toate puterile in mainile altuia pe care pana la urma nu-i pasa deloc de business-ul nostru, ii pasa doar de banii pe care vrea sa-i faca.

Nu ma gandesc deocamdata la situatia cand poate sa mareasca preturile cum doreste si cand doreste, asta este o chestiune care are nevoie de timp pentru a se intampla. Nu poti mari preturile pana cand nu aduci in market place aproape toata lumea care vrea sa fie online. Nu spun ca vor face asta dar pot sa ma gandesc ca odata si odata poate ca in loc de 15% taxa sa fie de 34%. De ce nu?

O alta problema este cea a vizibilitatii. Sunt milioane de produse dar asta nu inseamna musai vizibilitate pentru vanzator. Marketplace-ul il face sa creada tocmai ca inseamna. De fapt, marketplace-ul castiga aceasta vizibilitate convergand toate linkurile care dealtfel s-ar duce fix catre vanzator. Fie ca toata lumea vinde aceleasi produse, fie ca nu, atunci cand mergi pe marketplace ti-ai omorat business-ul tau online pentru ca avantajul pe care il aveai prin produse unice care sa atraga clientii catre tine, acest avantaj tocmai l-ai vandut pe 10%.

Astfel clientul ca cumpara de pe emag un produs de 50 lei de la tine, dar celelalte produse poate ca de la concurenta. Tu nu mai poti sa-i servesti ce voiai pentru ca ti-ai vandut aceste drepturi marketplace-ului.

Concluzie

Dezvoltati-va propria afacere, propriul nume online. Folositi market place-ul ca referinta dar concentrati-va fortele acolo unde aveti controlul. Nu va costa mult, puteti incepe de la cateva sute de eur.