/Despre SEO. Ce este si daca intr-adevar trebuie.

Despre SEO. Ce este si daca intr-adevar trebuie.

Ce este SEO?

SEO – Seach Engine Optimisation

SEO este optimizarea site-ului astfel incat motoarele de cautare ca google, bing, yahoo, etc. sa listeze site-ul dvs cat mai sus, adica in primele pagini.

De ce trebuie SEO?

Pentru ca cei care cauta informatii pe internet gasesc raspuns sau produsul in primele 2 sau 3 pagini. Daca nu sunteti aici atuci ati pierdut.

Costa sa faci SEO?

Pentru ca am vazut o multime de lectii, cursuri, programele, etc care sa faca SEO pentru mine. De ce sa mai dau bani la altii?

SEO este o arma extraodinara dar extrem de greu de utilizat. Este ca un avion fara pilot automat, este ca o motocicleta fara ghidon, ca o masina care ‘prinde 300 la ora’ dar nu are parbriz.

Este greu de utilizat pentru ca este multime complexa de factori care nu pot fi accesibili celui care citeste cateva ore despre asta. SEO inseamna matematica, experienta, calcule, procesare, analiza, nu doar instarea unui plug-in pe un wordpress.

Trebuie sa stii ce faci, te poti ridica de la sol, poti zbura un pic dar pilot automat n-a sa ai. Asta inseamna ca toata cursa trebuie sa fii atent si nu poti lasa la intamplare zborul.

Poti demara in forta de pe loc, poti face senzatie, dar SEO este drumul fara sfarsit al promovarii, drum care te va termina de cap daca nu stii ce faci. Sau iti vei bate joc de clienti cand vezi ca nu mai ai ghidon la actiunile tale, cum dealtfel se intampla. Fara ghidon doar apesi pe acceleratie, mergi tare dar nu stii unde. Daca esti naiv sa crezi ca vei fi primul in google pentru sutele de eur pe care le platesti atunci … asta e.

Masina SEO

SEO poate sa mearga nu cu 300 cu cu zeci de km pe ora, poate fi nava spatiala sau caruta. Depinde de cine este la carma si de drumul pe care decide sa mearga. De asta cel care conduce trebuie platit bine.

Cineva mi-a spus odata ‘ domle eu platesc 2000 eur pe luna si vin clientii n-am treaba’. Se poate. Dar aceste costuri vor fi in crestere si nu au treaba cu SEO. Au treaba cu licitatiile pe cuvinte in google ads (fostul adwords). Google ads este un sistem prin care functie de cati bani platesti iti arata site-urile ce-si fac reclama.

Un SEO facut bine determina costuri scazute pentru orice reclama google ati avea in plan pe viitor. Sa presupunem ca dorit sa faceti reclama unor produse noi. SEO facut cum trebuie va ajuta sa aveti costuri de promovare mici.

Tepi in SEO?

Exista in SEO aceeasi problema ca la constructia de site-uri, adica bani dati dar niciun rezultat? Da fireste, ca da, mai ales in SEO unde fiind complicate lucrurile e greu sa le faci intelese. De asta trebuie sa aveti o discutie cu cel care face acest lucru, nu pentru a intelege ce spune despre SEO ci pentru a observa daca are sens si coerenta, daca are logica in cap. Pentru ca acea logica va lucra pentru dumneavoasta.

Concluzie

Nu confundati SEO cu sculele pe care le aveti in casa dar nu le folositi decat atunci cand inlocuiti o priza sau desfaceti surubuile de la telecomanda sa vedeti ce este inauntru.

SEO este un lucru serios si trebuie privit ca atare.

TAGS: