/Ce este SPF, ce inseamna factorul de protectie de pe produse suncare?

Ce este SPF, ce inseamna factorul de protectie de pe produse suncare?

Care este semnificatia SPF de pe produsele cosmetice?

Explicam astazi ce este SPF-ul pe care-l gasim pe produse cosmetice, makeup, suncare. Experienta arata ca cele mai multe persoane (peste 95%) nu stiu de acest lucru.

De radiatii am auzit cu totii, nu avem intentia sa le definim aici, toata lumea stie ca atunci cand se vorbeste de ele ceva nu este tocmai in regula.

Trebuie sa amintim ca lumina ultravioleta este si o radiatie electromagmetica.

Lungimea de unda a radiatiei clasifica si tipul de radiatie A, B, C.

UVA, este radiatia ultravioleta (UV) de tip A, responsabila cu ponderea cea mai mare de alterarea ADN-ului celulelor, imbatranirea si aparitia ridurilor(fotoageing/fotoimbatranire), carcinom bazal celular, cancer de piele, mutatii, etc.

UVA penetreaza, trece prin epiderma (primul din cele 3 straturi ale pielii, derma si poate ajunge chiar si in hipoderma (tesutul subcutanat).

Colagenul, elastina sunt afectate, chiar distruse, si astfel aspectul fizic se schimba in rau mai ales dupa 30 ani cand capacitatea de regenerare a pielii scade.

UVA va ataca si distruge keratinocitele precum si melanocitele si ne putem gandi ca poate afecta si celulele Langerhans.

Keratinocitele sunt celule ce produc cheratina (o proteina) ce impreuna cu elastina, confera flexibilitate si fermitate pielii.

UVA este o radiatie electromagnetica cu lungimea de unda intre 320nm si 400nm.

Mai putem imparti UVA in UVA-1 si UVA-2, UVA-1 avand lungimea de unda intre 340 si 400 iar UVA-2 cu lungimea de unda intre 320 si 340 nm si aici ne oprim cu datele de acest tip.

Trebuie sa stim ca radiatiile ultraviolete UV nu sunt vizibile cum sunt razele soarelui.

UVB, este radiatia ultravioleta UV , care penetreaza epiderma, primul layer (strat) al pielii, radiatie ce este responsabila de inrosirea si arsuri ale pielii.

SPF reprezinta un multiplicator de timp si nu o unitate de masura a protectiei UVA, UVB.

Daca in mod natural, fara sa folosim creme de protectie, pielea se va inrosi in 10 minute, utilizand o crema cu factor de protectie 15 (SPF 15), pielea se va inrosi in 150 minute = 10 (minute) x 15 (SPF).

Orice crema/spray folosim indiferent de SPF va trebui sa aplicam crema cu 30 minute inainte de expunerea la soare daca folosim sunscreen si instant daca folosim sunblock.

Sa presupunem ca avem o piele sensibila si ca in doar 5 minute de expunere la soare ne inrosim.

Sa presupunem ca ne hotaram sa folosim un SPF50.

Conform celor spuse mai sus, putem sta expusi fara sa ne inrosim 5 (minute) x 50 (SPF) = 250 minute.

In regula, dar dupa 90-120 minute crema cu SPF trebuie reaplicata pentru ca nu mai are proprietatile initiale adica nu mai poate sa absoarba sau sa respinga radiatia ultravioleta.

Aceasta pentru ca substantele pe care produsele cu SPF le contin isi pierd din proprietatile de absorbtie sau de imprastiere a radiatiei.

Se pune intrebarea daca dupa 120 minute trebuie sa reaplic produsele cosmetice cu SPF de ce sa folosesc un SPF 50 si nu un SPF 30 care imi permite sa stau 5 (minute) x 30 (SPF), adica 150 minute ?

Mai trebuie sa stim ca pentru obtinerea unui SPF 50 se folosesc substante active ce nu actioneaza tocmai bine pe piele si nu sunt bine tolerate de catre piele.

Intram in acest paradox in care suntem protejati FORTAT pe o parte si pe de alta parte suntem agresati cu substante care nu fac bine pielii.