/Ce este hosting-ul si ce de este foarte important.

Ce este hosting-ul si ce de este foarte important.

Hosting

O definitie penibil de sumara dar de inteles pentru cine doreste, aveti mai jos:

Hosting este atunci cand o pagina web este pusa pe un calculator conectat la internet astfel incat sa fie disponibila celor care o acceseaza.

Vom dezvolta acest subiect atingand elementele importante si care diferentiaza serviciile.

Calculatorul conectat la internet este un server, cu cat mai performant cu atat mai bine. Performant inseamna procesor puternic, SSD-uri adica viteza de access la informatiile stocate, momorie.

Pagina noastra poate avea nevoie de o simpla gazduire adica un ‘loc’ pe acest server.

Putem alege sa avem un server doar al nostru si atunci putem inchiria un server fizic adica server dedicat sau un server virtual VPS – virtual private server

Serverul fizic are avantajul de a fi doar al nostru, doar noi folosim resursele. Alegem acest server cand intr-adevar avem nevoie de resurse puternice pe care sa NU le partajam.

VPS – virtual privare server sau VDS- virtual dedicated server este un server virtual care este obtinut prin rularea unui soft pe un server fizic. Acest soft stie sa creeaze servere virtuale, servere pe care le inchiriem de la furnizor.

Daca avem doar un domeniu si suntem la inceput putem porni cu o simpla gazduire sau cu un server VPS.

Intrebare

De ce atatea discutii despre hosting daca toti au aceleasi servicii, daca toti ofera si gazduire simpla si vps si servere dedicate?

Incercam sa lamurim lucrurile astfel.

Ion si Gheorghe au masina de gaurit. Vine Gica si-i spune lui Ion sa-i imprumute masina ca vrea sa monteze ceva mobila prin casa. Sigur, zice Ion si Gica pleaca acasa cu masina in brate. Pune in priza, da-i la gaurit dar masina se opreste dupa 10 secunde. Trage Giga de ea, apasa comutatorul, o balanseaza stanga dreapta, nimic. Mai sta, se gandeste la Ion, apoi incearca din nou. Masina porneste dar bazaie ciudat si Gica decide sa o duca inapoi. Merge apoi la Gheorghe si cand ajunge acasa lucrurile merg din prima. Masina este silentioasa, burghiul ascutit nou, gauritul se termina repede, bravo lui Ghorghe.

Fix la fel este si cu hosting-ul cu exceptia faptului ca nu tineti in mana nicio masina de gaurit. Si de asta nici nu simtiti ‘vibratiile’. Dar clientii atunci cand incearca sa acceseaza pagina simt asta.

Un furnizor de solutii de hosting are un datacenter unde se afla serverele. Aparate de aer conditionat ( nu cele din metro) si generatoare de energie trebuie musai sa existe. Daca datacentr-ul ramane fara curent o perioada de timp, generatoarele de energie intra instant astfel incat serverele functioneaza.

Internetul trebuie sa fie de la mai multi provideri, provideri specializati in internet business si nu home.

Interconectarile conteaza astfel incat pentru a ajunge din A in F sa nu treci prin B,C,D ci sa mergi direct.

O mare problema observata la provideri este calitate retelei. O retea facuta bine nu are latenta si functioneaza impecabil indiferent de gradul de incarcare.

Nu sunt foarte multi provideri de internet in Romania care sa ofere aceste solutii la pachet dar cel putin www.pchost.ro face acest lucru.

Concluzie

Un serviciu de calitate garanteaza ca paginile web se vor incarca imediat indiferent de ora la care sunt accesate si de dispozitivele de pe care se incarca pagina. Fireste daca si serverul pe care l-am inchiriat este configurat cum trebuie si calculat functie de trafic.

Hosting de calitate inseamna ca paginile dumneavoastra sunt disponibile 100% clientilor oricand acestia decid sa le acceseze si intotdeauna viteza de incarcare va fi cea maxima.