/Ce este hidratarea? Cum ne hidratam?

Ce este hidratarea? Cum ne hidratam?

Dupa cum crede aproape toata lumea toate cremele sunt hidratante, de aici si denumirea hiper-utilizata de crema hidratanta. Ceea ce nu stiti este ca nu toate cremele hidrateaza, ba mai mult determina o scadere a hidratarii pielii.

Pentru a clarifica aceste lucruri trebuie sa definim ce este hidratarea pielii. Hidratarea pielii este procedura prin care se asigura necesarul de apa in straturile pielii.

Acest proces este un proces natural, se autoregleaza, dar din cauza produselor cosmetice de calitate proasta sau a unor afectiuni cutanate, acest proces de management al apei in piele, poate fi si defectuos producand o deshidratare a pielii sau o deshidratare accelerata.

Filmul hidrolipidic al pielii, ce are un pH de 5.3 – 5.6, are un rol protector impotriva agentilor patogeni, dar si un rol de prevenire a deshidratarii, regland nivelul apei din piele.

Stiind aceste lucruri sa incercam sa lamurim in ce conditii un emolient (crema) poate hidrata pielea.

  1. In primul rand, crema trebuie sa aiba un pH acid. Daca pH-ul cremei nu este acid ci neutru sau bazic, acesta va distruge filmul hidrolipidic, fapt ce duce la deshidratarea pielii.
  2. Crema sau emolientul trebuie sa ajute pielea sa “tina” apa, altfel nu indeplineste conditia de produs ce hidrateaza. Acest lucru este realizat daca produsul contine acid hialuronic (ce are proprietatea de a retine apa de 1000 ori greutatea lui) si NU contine ingredienti duri cu pielea care sa distruga filmul hidrolipidic. In cazul produselor de curatare, unul din ingredientii duri cu pielea este surfactantul (SLS).

Daca analizam cremele disponibile pe piata cosmetica din Romania putem observa ca numarul cremelor ce indeplinesc ambele conditii este infim. Asadar corect ar fi sa nu mai folosim expresia “crema hidratanta” ci doar crema sau emolient.

De ce totusi cremele creaza senzatia de piele hidratata? Pentru ca aproape orice emolient ati aplica pe fata, acesta va crea o pelicula care un timp relativ scurt va BLOCA si nu REGLA apa din piele.

Acesta blocare a apei nu inseamna nici pe departe hidratare ci o mentinere fortata a apei in piele, fapt ce duce la probleme ale pielii, incepand cu roseata, riduri, piele uscata, acnee, imbatranire rapida, etc.

O hidratare corecta a pielii trebuie sa fie o hidratare eficace urmata de un proces de rehidratare, ce trebuie mentinut pe toata durata zilei. Astfel pielea isi mentine hidratarea autoreglandu-si nivelul de apa si nu prin fortarea acestuia.

Curatarea si hidratarea reprezinta principalele masuri in profilaxia problemelor pielii si totodata etapele cele mai des ocolite de catre majoritatea utilizatorilor de cosmetice si chiar si de catre specialisti.

Se insista intr-un mod super accelerat pe produse care sa redea aspectul pielii, fara a se tine seama de factorii ce duc la aceste probleme. Din punct de vedere financiar al producatorilor de cosmetice, aceasta abordare este usor explicabila dar nu ar trebui sa mai fie cand reprezinta si opinia specialistului.

TAGS: